Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

1000 V-ig minden termékdíjköteles!

2015. január 26. | Fülöp Miklós |  8911 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

1000 V-ig minden termékdíjköteles!

Az senkinek nem jelent újdonságot, hogy a napelemek termékdíjkötelesek lettek január elsejével, hiszen hallhattunk róla eleget, azonban napelemeken túl is van élet, azaz akad a díjköteles körbe bevonható elektromos eszköz, elektronikai berendezés, amely nem kerülte el a jogalkotó figyelmét, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy eddig elkerülte azt.

Új termékekkel bővült a lista

Az alábbi felsorolásban kiemeltünk néhány olyan 2015. január 1-jétől termékdíjkötelesnek minősülő, a szakmát érintő termékkört, amelyek 2015. január 1-je előtt nem voltak termékdíjkötelesek.

  1. Elektromotor és elektromos generátor (az áramfejlesztő egység – aggregát – kivételével).
  2. Elektromos áramfejlesztő egység (aggregát) és forgó áramátalakító.
  3. Elektromos transzformátor, statikus áramátalakító (pl. egyenirányító) és induktor.
  4. Legfeljebb 1000 V feszültségű elektromos áramkör összekapcsolására vagy védelmére, vagy elektromos áramkörbe vagy azon belüli összekapcsolásra szolgáló készülék, (pl. kapcsolók, relék, olvadóbiztosítékok, túlfeszültség-csökkentők, dugaszok, foglalatok, lámpafoglalatok és más csatlakozók, csatlakozódobozok) optikai szálakhoz, optikai szálból álló nyalábokhoz vagy kábelekhez való csatlakozók.

A termékdíjköteles elektromos eszközöket, elektronikai berendezéseket felsoroló rész a 2011. évi LXXXV. törvény 1. mellékletének f) pontjában található, érdemes átpörgetni.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény ide kattintva érhető el.

Forgalmazókon az adminisztrációs teher

A gyártóknak, forgalmazóknak elsősorban az anyagi terheken túl, az adminisztrációs terhek is nehezítik a munkájukat. A termékdíj-kötelezettség keletkezésének fő megvalósulási formája, a termékdíj köteles termék első belföldi forgalomba hozatala vagy első, saját célú felhasználása. Azok a gyártók, forgalmazók, felhasználók, akik a termékdíj szabályozás hatálya alá esnek, a nyilvántartási rendszerbe be kell jelentkezni. Ezen felül a forgalmazott terméket be kell jelenteni, amennyiben bármilyen nemű változás történik a forgalmazott, használt termékkel kapcsolatban, az illető cég azt is köteles jelenteni. Ezen kívül neki kell megállapítani a termékdíj nagyságát (átlagosan 50 Ft/kg), amit be kell vallania a hatóság felé, meg kell fizetnie, illetve erről bizonylatot kell kiállítania, amit meg kell őrizni.  A termékdíj köteles termékekről a cégnek nyilvántartást kell vezetnie. Ezen kívül adatszolgáltatási kötelezettsége is van a cégnek, ideértve a nem csomagolószerként forgalomba hozott, az e törvényhez tartozó végrehajtási rendeletben meghatározott csomagolószer katalógusban szereplő árukra vonatkozóan is. Ez azt jelenti, hogy az elektronikai eszközök csomagolása is termékdíj kötelezettség alá esik. Ezen kívül a cégnek nyilatkozattételi kötelezettsége is van.

Szlovák autók mintájára napelemet

Egy időben az adók és egyéb pénzügyi terhek elkerülése érdekében divat volt szlovák rendszámú autókkal közlekedni a magyar utakon. A napelemek tekintetében is felmerült ez a kérdés, mi van, ha valaki szlovákiából hoz be napelemet, és azt szereli, szerelteti fel. Mint magánember, a saját háza, lakása esetén megteheti. De mint szerelő nem, hiszen a behozatal által forgalmazóvá lép elő. Ilyenkor bejelentési kötelezettsége van, meg kell határozni a termékdíját, be kell fizetni, és nyilvántartást is kell vezetnie a termékről. Azaz bonyolultabb, és drágább lesz az ügylet, mintha idehaza megvenné a termékdíjal terhelt napelemet.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →