Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Keresik az orvosságot a szakemberhiányra

2016. október 6. | Lantos Tivadar |  2851 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Keresik az orvosságot a szakemberhiányra

Növekvő szakemberhiánnyal küzdenek az egyes ipari ágazatok, köztük a villamos szakma is. A folyamatos technikai fejlődés következtében több műszaki területen is évente jóval több új szakemberre van szükség, mint amennyi diák végez jelenleg a szakmát oktató középiskolákban.

Növekvő szakemberhiánnyal küzdenek az egyes ipari ágazatok, köztük a villamos szakma is. A folyamatos technikai fejlődés következtében több műszaki területen is évente jóval több új szakemberre van szükség, mint amennyi diák végez jelenleg a szakmát oktató középiskolákban.

A problémát látva és arra reagálva szervezi meg a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum kezdeményezésére, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével, idén már országosan a “Mi a pálya?” műszaki pályaválasztási fesztivált.


Öt magyarországi nagyvárosban, mintegy 7000 diákot várnak a programokra, amelyeken ötven cég és iskola mutatja meg a műszaki pályák, köztük a villamosipari szakmák szépségét.

A IV. ipari forradalom komoly munkaerő keresle-tet gerjeszt a műszaki pályákon, ami egyben kiszámítható életpályamodellt jelent az ilyen pályát választó fiatalok számára. Ezek a szakmák ugyanakkor a korábbiaknál jóval összetettebb, szélesebb körű felkészültséget és ismereteket feltételeznek ma már. Ezzel egy időben a szakember utánpótlás a munkaadók szempontjából egyre égetőbb kérdés lesz, elég csak arra gondolni, hogy a 200 ezer kilométernyi magyar-országi villamosenergia elosztóhálózat folyamatos korszerűsítése jelentős szakmai kihívást jelent a hálózati társaságoknak.

Ráadásul nem egyszerűen a vezetékek cseréjéről, hanem egy, a mainál sokkal összetettebb, korszerűbb technológia telepítéséről van szó. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy évente legalább hatszáz villanyszerelőre volna szükség országosan, ezzel szemben alig több, mint háromszáz diák végez jelenleg a szakmát oktató középiskolákban.

A MEE álláspontja szerint a megfelelő minőségű és biztonságú hálózatok építéséhez, üzemeltetéséhez jól képzett szakemberekre - mérnökökre és villanyszerelőkre - van szükség. Ennek érdekében elkerülhetetlennek tartják átalakítani a szak-, és egyetemi képzés rendszerét, módszertanát. A tananyagot a valóságos piaci igényekhez, a megváltozott technológiai elvárásokhoz kell igazítani. Ez feltételezi az energetikai társaságok szoros együttműködését és a szakember képzés átalakításá-ban történő közös fellépést.

Ezt az ágazati összefogást példázza a “Mi a pálya?” országos műszaki pályaválasztási fesztivál sorozat is, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport és az E.ON csoport főtámogatásával. A cél élmény alapon bemutatni hat műszaki ágazat által kínált, szinte korlátlan lehetőségeket, az új és izgalmas technológiákat, amelyek nemcsak átszövik a XXI. századi ember mindennapjait, de alakítják is az éppen zajló IV. ipari forradalom menetét.

A "Mi a pálya?" szakmai rendezvény első napjára kilátogatva magunk is meggyőződhettünk az iskolák fiataljainak felkészültségéről és kreativitásáról. Robotok, PLC vezérlésű berendezések, szoftverek és hardverek egész sora tett tanúbizonyságot a kiemelkedő munkáról. Szinte minden együtt volt, hogy a leendő középiskolásoknak kedvet csináljon a szakmához. Az MVM például a távvezetékeken elhelyezett jelzőbójákkal próbálta a fiatalokat csalogatni. De volt Van den Graaf generátor, fázis, pólusváltós motorok, amelyek tovább színesítették a repertoárt. Az érdeklődőknek leginkább az jelenthet gondot, hogy eldöntsék, melyik oktatási intézményben folytatnák tovább, hiszen a kínálat mindenki esetében valóban páratlan.

“Az ELMŰ és az ÉMÁSZ elkötelezett a villanyszerelő és villamos mérnök képzések fejlesztésében, a diákok tapasztalatszerzésének biztosításában annak érdekében, hogy a végzett diákok pályakezdőként nálunk megtalálják a számításukat - mondja a szakember utánpótlással kapcsolatosan Fodor József, az Elmű Hálózati Kft. ügyvezetője.”

„Az energetika mára már egy olyan iparág, ahol előtérbe került és nagy hangsúlyt kap az innováció, az új megoldások, az ügyfelek minél jobb kiszolgálása, az üzembiztonság és a legmagasabb színvonalú szakmai kompetenciák. Hosszútáv-ban gondolkozunk, ami első lépésben a képzéssel kezdődik, majd a szakmai tapasztalat szerzéssel folytatódik és elengedhetetlen része a szakma iránti elköteleződés is. Talán sokan nem gondolnak bele, milyen fontos is ez a munka – pedig képviselői valódi hétköznapi hősök, akik a legnehezebb helyzetekben is helyt állnak” -  emelte ki Haraszti Judit, az  E.ON Hálózat vezérigazgatója.

A már lezajlott és az elkövetkező "Mi a pálya?" rendezvények:

2016. október 4-5. Budapest, ELMŰ Sporttelep
2016. október 12. Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
2016. október 19. Győr, Széchenyi István Egyetem Sportcsarnok
2016. október 27. Miskolc, Miskolci Városi Szabadidőközpont
2016. november 9. Debrecen, Debreceni Egyetemi Sporttudományi oktatóközpont

További információk a Mi a pálya? rendezvénysorozatról ide kattintva.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Szakmapolitika