Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Energiamenedzsment a mindennapokban

2010/3. lapszám | Kozma László |  8704 |

Figylem! Ez a cikk 14 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Ebben a cikkünkben is a hétköznapi funkciókra vonatkozó vezérélésekkel és az abból eredő megtakarításokkal foglalkozunk, hiszen ezek a rendszerek nagy „energiafalók”. A most megfogalmazott javaslatokban már bőven túllépünk a passzív megoldásokon és az alapok megjavításán: már arra törekszünk, hogy aktívan beavatkozva a folyamatokba lecsökkentsük – adott esetben drasztikus mértékben – a fogyasztást.

Látható volt eddigi megfontolásokban is az, hogy a megfelelő eredmények eléréséhez nem feltétlenül kell kompromisszumokat kötni és lemondani szokásainkról. Egyszerűen csak arról van szó, hogy bizonyos kényelmi, komfortszokásokat, folyamatokat egy irányító rendszerre kell bízni: a korlátozások betartása nem túl könnyű a bevett szokásainkhoz képest, míg egy gép a programjának megfelelően probléma nélkül el tud végezni ilyen feladatokat. Sokszor nem is jut eszünkbe, hogy milyen könnyen lehet egy kis befektetéssel jelentős energiacsökkentést megvalósítani, ezekhez ad segítség ez a cikk is.

Nézzük rögtön az első példát: ez az időzítés.

Legyen a feladat egy közintézmény melegvíz előállító készülékének időzítése. Nyilvánvaló, hogy a nap és a hét minden percében nem kell, hogy a melegvíz rendelkezésre álljon, hiszen egy közintézményt éjszaka és a hétvégén a legritkább esetekben használnak. A megoldás megvalósításához szükségünk van egy mágneskapcsolóra a terhelés vezéréléséhez (ki-, bekapcsolás), illetve ennek az oldalára szerelt segédkontaktusra és egy időzítő programozható órára. Ebben az alkalmazásban lehetőség van normális programozott működésre. Abban az esetben, ha mégis a normál beállítási időintervallumokon kívül más időszakban is igénybe akarják venni az intézményt, akkor a nyomógomb megnyomásával bármikor előállítható melegvíz, lényegében a programóra megkerülésével. Ha vissza szeretnénk térni a normál időzítéses működésre, akkor ismét meg kell nyomni a gombot és máris visszaáll a programóra rendszere: az eredeti programozás szerint fogjuk a vizet melegíteni. A beépített LED jelzőlámpa pedig megmutatja, hogy éppen történik-e vízmelegítés.
Az automatizálás révén ésszerű energia-megtakarítás érhető el, hiszen a nem szükséges időintervallumokban nem melegítjük a vizet, tehát nem használunk energiát. Maga a programozható óra könnyedén beállítható, illetve módosítható bármikor.

Természetesen minden ilyen készülék rendelkezésre áll moduláris sínre pattintható változatban is, tehát egy maszkos szekrényben megvalósítható a megoldás. Csupán a most ismertetett eljárás várhatóan kb. 10%-os megtakarítást hozhat! Ha ugyanebben az iskolában még a csengetési rendet is szeretnék szabályozni, akkor egy olyan időzítő programórára van szükségünk, ami több csatornás, tehát különböző leágazásokat tud külön-külön program szerint kezelni.

A bekötésből látható, hogy a programóra kezeli a világítás (vagy a melegvíz-kezelés) vezérlését, míg a másik csatornán működtethetjük a csengetést is. Jelen állapotban a nyomógomb segít a világítási áramkör időzítésének megkerülésére és alkalmazásával az időzítésen kívül is fel lehet általa kapcsolni a világítási áramköröket. A tapasztalati eredmények azt mutatják, hogy így akár 50% megtakarítás is elérhető!

Ezeket az időzítő felhasználásokat számos helyen lehetne még alkalmazni, a teljesség igénye nélkül: kirakat-világítás, utcavilágítás, medencefűtés stb.

Sok esetben használjuk az időzítőket világításvezérlésre is. Ezekben az esetekben sokkal több energiát megspórolhatunk, ha figyelembe vesszük az adott időszakot (nyár/tél) vagy az aktuális fényerő mennyiségét (hajnal/pirkadat). Ehhez is használhatunk időzítőket, de itt már komolyabb készülékre van szükség.

Ebben a példában azt láthatjuk, hogy a különböző helyiségek világításigényét és időzítését különbőzképpen oldjuk meg. Beiktattunk egy fényerősség-érzékelőt is. Látható, hogy az időzítő programóra 4 csatornát menedzsel annak függvényében, hogy a fényerősség-érzékelő milyen fényességet mér. A kirakat világítása függ a programóra idő és nap beállításaitól. A raktárt és az eladóteret időzíthetük szintén, de nyomógombbal felül is bírálhatjuk. A világító reklámtábla pedig a fényerőnek és az időzítésnek megfelelően akkor kapcsol be, amikor az a legoptimálisabb. Összességében akár 25%-nyi energia-megtakarítás is elérhető ezen a módon.

A jelen példákban említett programozható órák általában a tártolt programot másolhatóvá teszik, tehát meg lehet azt oldani egyszerűen, hogy egy programot elkészítünk, majd azt átvisszük az összes programozható órára, így mindenhol egységes lesz a rend. Természetesen erre azért lehet szükség, mert bizonyos esetekben külön kell kezelni (helyigény, távolság stb. miatt) az áramköröket: ebben az esetben sem kell eltekintenünk az időzítés lehetőségétől. Rendelhető már olyan időzítő óra is, amellyel megoldhatók az adott országnak, városnak megfelelő teljes nappal/éjszaka változási paraméterek is – természetesen évszaknak megfelelően. Ebben az esetben, ha megadtuk például a földrajzi koordinátákat (szélességi, hosszúsági fok), akkor a programóra pontosan tudja, hogy a Nap mikor kel fel és nyugszik le az év bármely napján. A lehetőségek korlátlanok csak rajtunk múlik élünk-e velük és kreatívan megvalósítjuk-e azokat.
Utolsó cikkünkben, a következő számban a fényerő-szabályozással foglalkozunk majd.