Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2015. április

A tűzvédelem szabályozásának strukturális változásai

Kruppa Attila |  2956

Az elmúlt három hónapban jelentős változások következtek be a tűzvédelem szabályozásában: tavaly decemberben nemcsak az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) jelent meg, hanem a Tűzvédelmi törvény ezzel egy időben bekövetkező módosításával lehetőség nyílt segédletek, az ún. Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI-k) kiadására is. A TvMI-k olyan műszaki megoldásokat tartalmaznak, amelyek alkalmazásával teljesíthetők az OTSZ előírásai.

LED-világítás a Sixtus-kápolna freskói számára

Dr. Schanda János Dr. Szabó Ferenc Csuti Péter |  7504
1

Az Európai Bizottság egyik 2011-ben kiírt pályázatának célja az volt, hogy gyakorlati alkalmazáson keresztül bemutatható legyen a világ számára, 2014-ben a LED-ek már alkalmasak lesznek kiváló minőségű, a műalkotásokat nem károsító világítás létrehozására. A konzorcium a bemutató helyeként egy több szempontból is különleges helyszínt választott: a vatikáni Sixtus-kápolnát.

Az indukciós világításról

Nagy Zoltán |  5666
2 4 (2)

A mágneses indukciós világítás a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa és feltalálója, Nikola Tesla találmányán alapul. Tesla találta fel magát az indukciót, és azt, hogy azzal miként generálhatunk fényt. A fluoreszens technológia már akkor csapást mért a nagy feltaláló vetélytársa, Edison hagyományos wolframizzóira, mind fényerő, mind gazdaságosság szempontjából. Ennek ellenére Edison izzóival világítottunk szinte egy egész századon át, azonban ilyen és ehhez hasonló dilemmákat még manapság is felfedezni megannyi területen.

Vasbeton pillérvázas épületek villámvédelme III.

Kruppa Attila |  9450
2 5 (1)

A földelőrendszer és a potenciálkiegyenlítés nemcsak villámvédelmi, hanem érintésvédelmi, sőt üzemviteli szempontból is lényeges része minden olyan építményeknek, amelyben villamos és elektronikus rendszerek üzemelnek. Emiatt érdemes különös figyelmet szentelni megfelelő kialakításuknak.

Hőkamerák villamos szakembereknek

Főbb hőkamera-jellemzők

Koczka Péter |  9055
1

A termográfia, mint érintésmentes diagnosztika, kiválóan alkalmas villamos berendezések rendellenes működéseinek detektálására, csatlakozások és kötések felülvizsgálatára. Egy hőkép alapján következtetések vonhatók le egy rendszer működésére, az alkatrészek elhasználódottsági fokára vonatkozóan, valamint egyszerűen és gyorsan megtalálhatók a kritikus túlmelegedések, elkerülve ezzel az esetleges tűzkárokat. Jelen cikk célja, hogy útmutatást nyújtson a villamos szakembereknek, hogy mire használható a termográfia, és milyen hőkamerával végezhetik el mérési feladataikat.

Fázisjavítás: helyes meddőenergia-gazdálkodás

Lantos Tivadar |  12 654
4 1 4.75 (4)

A helyes meddőenergia-gazdálkodás technikai és gazdasági előnyökkel is jár. A kérdéskör elsősorban az ipari fogyasztókat érinti, akik ennek következtében elkerülhetik a meddő energia vételéből származó többletköltségeket, valamint csökken a látszólagos teljesítményigényük is. A meddőgazdálkodásnak a gyakorlatban tehát kiemelt haszna van.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben X.

Jelfeldolgozás

Porempovics József |  4653
2 4.5 (2)

A vezérlő- és szabályozóeszközök elektronikái sokféle külső és belső jelet, környezeti eseményt dolgoznak fel. Ezeket az úgynevezett környezeti változókat, vagyis külső és modulon belüli jeleket különféle áramköri elemekkel és megoldásokkal kell a mikrovezérlő alacsony feszültségű és áramú be- és kimeneteihez, konkrétan a chip kivezetéseihez illeszteni, melyre az előző cikkben már egyszerű példákkal is utaltunk.

MSZ HD 60364-5-54:2012 Földelőberendezések és védővezetők I.

Navigálás a változó előírások tengerében XXVIII.

Rátai Attila |  16 502
5 4.67 (3)

Korábban már foglalkoztunk a témával, de 2012-ben új szabvány jelent meg – mi a 2007-est tárgyaltuk. Csodaszámba menő változást ne várjunk, de van pár érdekesség, és amúgy sem árt felfrissíteni tudásunkat.

A ma robbanásbiztonság-technikája

Veress Árpád |  9311

A robbanásbiztonság-technika tudománya nem szigorúan csak az ipart érintő terület. Minden olyan területet potenciálisan robbanásveszélyesnek kell minősíteni, ahol a robbanásveszélyes közeg felléphet, illetve a gyújtóforrás által direkt vagy indirekt gyújtásveszélynek van kitéve, nem feledve az emberi életben és/vagy anyagi javakban történő veszélyeztetés tényét.