Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napelemes okososzlop

2016. október 21. | Lantos Tivadar |  2032 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Napelemes okososzlop

Törökországban már nem jelent sokáig problémát, ha utazás közben lemerül az okoskészülékünk, kiváló megoldás született az eszközök töltésére.

Az utazás napjaink jó részét kiteszi, és a technikának köszönhetően az újság- vagy könyvolvasás helyett már a telefont nyomkodjuk, ami természetesen egy idő után lemerül. Hogy ez többé ne jelentsen problémát, a törökök úgynevezett okososzlopokat (smart-pole) fejlesztettek ki.

Az első ilyen oszlop, ami töltőállomást biztosít az utasok okos eszközei számára, február környékén jelent meg Isztambulban. A török Verisun és az Art Lebedev közös munkájának eredménye a Mito névre keresztelt okososzlop. A 8 töltővel és Wi-Fi-vel ellátott oszlopon egy 7 hüvelykes kijelző is található, ami a buszok és villamosok menetrendje mellett az aktuális hőmérsékletet is megjeleníti. A tervezők természetesen a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették, így a működéshez szükséges energiát napelemek biztosítják.

A Verisun szerint ezek télen 600, míg nyáron 1920 wattóra energia előállítására képesek, ami a Mito 360 wattórás igényét bőven felülmúlja. Egyelőre még csak egyetlen ilyen oszlop üzemel egész Törökországban, bár a többi építését is tervbe vették, de csak kizárólag Isztambulban.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Napenergia